Discussion on a sustainable information society - Ziemba, Ewa (Business Informatics, 2014)
Artykuł poświęcony jest teoretycznym i empirycznym zagadnieniom zrównoważonego społeczeństwa informacyjnego. Jego celem jest wskazanie kierunków badań nad tym społeczeństwem. Po pierwsze, artykuł wprowadza „sustainability” jako nowy imperatyw społeczeństwa informacyjnego oraz definiuje zrównoważone społeczeństwo informacyjne i proponuje jego model konceptualny. Po drugie, dyskusji poddano krytyczne czynniki dla rozwoju zrównoważonego społeczeństwa informacyjnego oraz zaproponowano ich typologię. Artykuł kończą rekomendacje dla dalszych badań nad zrównoważonym społeczeństwem informacyjnym
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 13-25
Keywords: sustainable information society; information society; sustainability; information and communication technologies; ICT; critical success factors; zrównoważone społeczeństwo informacyjne; społeczeństwo informacyjne; zrównoważony rozwój; technologie informacyjno-komunikacyjne; krytyczne czynniki sukcesu