Twórczość organizacyjnai ICT jako nowa perspektywa zarządzania organizacją - Bratnicki, Mariusz; Olszak, Celina M.; Kisielnicki, Jerzy (Organizational creativity and ICT as a new perspective for management in organization, 2014)
Celem artykułu jest zidentyfikowanie wyłaniającej się nowej perspektywy na zarządzanie organizacją – spojrzenie przez pryzmat twórczości organizacyjnej i komputerowego jej wspomagania. Realizacja tak sformułowanego celu wymagała przedstawienia naukowych podstaw twórczości organizacyjnej. Zaprezentowano nowatorskie podejście do zagadnienia twórczości organizacyjnej, które otwiera się w ramach strategicznego podejścia zasobowego. Równocześnie zaproponowano rozpatrywanie twórczości organizacyjnej w kategoriach dynamicznych zdolności organizacji. Rozważania dały asumpt do zidentyfikowania roli ICT we wspomaganiu twórczości organizacyjnej, a także luki poznawczej, jaka istnieje w tym zakresie
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 26-35
Keywords: twórczość organizacyjna; dynamiczne zdolności organizacji; ICT; organizational creativity; dynamic capabilities of an organization