Kierunki badań i perspektywy rozwoju zintegrowanych systemów informatycznych zarządzania - Abramek, Edyta; Sołtysik-Piorunkiewicz, Anna; Sroka, Henryk (Research directions and trends in the development of integrated management information systems, 2014)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest przedstawienie wyników badań dotyczących kierunków rozwoju zintegrowanych systemów informatycznych zarządzania (ZSIZ). W badaniu wzięto pod uwagę przede wszystkim funkcjonalność systemów oraz rozwiązania technologiczne. Badanie skierowano do wiodących na polskim rynku producentów systemów klasy MRPII/ERP. Wyniki pozwoliły wyłonić następujące trendy w rozwoju systemów MRPII/ERP na lata 2013-2015: analityka biznesowa, Business Intelligence, dostęp do systemu z poziomu przeglądarki internetowej, kokpity menadżerskie, Cloud Computing i wirtualizacja danych, technologie mobilne, modelowanie procesów biznesowych w środowisku ZSIZ
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 114-125
Keywords: cloud computing; zintegrowane systemy informatyczne zarządzania; kierunki rozwoju systemów informatycznych; systemy klasy MRPII/ERP; technologie mobilne; integrated management information systems; future trends in information systems development; mobile technology