Project management office – typology and benefits - Tasic, Velimir (Business Informatics, 2014)
W artykule zaprezentowane zostało podejście badawcze wynikające z ponad piętnastoletnich doświadczeń zarządzania projektami (Project Management PM) Autor prezentuje założenia dla tworzenia biura zarządzania projektem (PMO), które leżą u podstaw tego podejścia. W artykule dokonano przeglądu literatury poświęconej prezentacji badań dotyczących istoty tworzenia PMO w procesie zarządzania projektami. W podsumowaniu artykułu autor przedstawia wnioski dotyczące opinii ekspertów na temat typologii oraz korzyści wynikających z tworzenia biur zarządzania projektami
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 173-182
Keywords: project management office; lessons learned; PMO typology; PMO benefits; biuro projektów (PMO); typologia PMO; korzyści tworzenia PMO