Wykorzystanie metody AHP/ANP w konfrontacyjnej metodzie projektowania wzorcowego systemów informatycznych - Chmielarz, Witold; Zborowski, Marek (AHP/ANP method implementation in management information system confrontational pattern-based method design, 2014)
Zasadniczym celem niniejszego artykułu jest analiza możliwości zastosowania metody AHP/ANP T. Saaty w nowej, konfrontacyjnej metodzie projektowania wzorcowego systemów informatycznych. Posłużono się przykładem realizacji serwisu porównywarki internetowej. Na początku pracy ukazano specyfikę i założenia nowej metodyki, w kontekście jej przynależności do metod analizy projektowania typu agile. Następnie przedstawiono założenia tej metody oraz badania weryfikujące zastosowanie metodyki w przypadku analiz związanych z projektem nowej witryny porównywarek internetowych. Zanalizowano wyniki badań w dwóch przypadkach: za pomocą metody punktowej i metody AHP/ANP, dokonano ich porównania oraz przeprowadzono analizy ich przydatności dla wykorzystania propagowanej metody. Wyciągnięte wnioski posłużyły określeniu kierunków dalszych badań
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 195-211
Keywords: metoda zarządzania projektem informatycznym; metoda AHP/ANP; porównywarki internetowe; IT project management method; AHP/ANP method; comparison engines