Systemy Wspomagania Decyzji doboru typu dostępu do sieci komputerowej w firmie - Szewczyk, Agnieszka (Decision support systems for the computer type network selection in the company, 2014)
Wiele firm na problem z doborem typu sieci komputerowej, ponieważ każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i specyfikacją. Przedsiębiorca często nie wie, czego może on nich oczekiwać i który typ sieci w pełni pozwoli mu wykorzystać potencjał jego przedsiębiorstwa. Celem głównym pracy jest więc budowa systemu wspomagania decyzji w tym obszarze. Cel pośredni to wyspecyfikowanie cech, czyli kryteriów, jakimi będzie się kierował przedsiębiorca w tym wyborze. W pracy przeprowadzono analizę porównawczą typu dostępu do sieci komputerowej metodą tzw. studium przypadku. Opracowano również koncepcję systemu wspomagania decyzji dotyczącą omawianego zagadnienia. W rezultacie wyspecyfikowano i poddano analizie sześć kryteriów porównawczych: bezpieczeństwo, integralność danych, cenę, mobilność, wydajność, konfigurację. W wyniku przeprowadzonych analiz został zaprezentowany ranking końcowy, który po zastosowaniu metody AHP ukazuje, który z typów dostępu do sieci według podanych przez przedsiębiorcę kryteriów jest dla niego najbardziej odpowiedni
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 271-287
Keywords: sieci komputerowe; decision support system; systemy wspomagania decyzji; analiza porównawcza; koncepcja SWD; computer networks; comparative analysis; the conceptof DSS