Wykorzystanie podejścia rozmytego do konstrukcji wskaźników oceny stanu przedsiębiorstwa - Rozenberg, Leonard (Using fuzzy approach to the construction of indicators for enterprise state evaluation, 2014)
W artykule prezentowana jest koncepcja oryginalnego podejścia do problematyki bieżącej oceny stanu przedsiębiorstwa, oparta na koncepcji zbliżonej do austriackiej szkoły ekonomicznej, uzupełnionej o podejście rozmyte. Przedstawione zostały zagadnienia analizy stanu struktury gospodarczej, propozycja podejścia do rozwiązania problemu, jak też dyskusja i wstępna weryfikacja takiego podejścia
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 1 (31), s. 384-394
Keywords: analiza wskaźnikowa; podejście rozmyte; racjonalizacja; modelowanie; symulacja; ratio analysis; fuzzy approach; rationalization; modelling; simulation