Taxation and its effect on foreign direct investments – the case of Romania - Nistor, Ioan-Alin; Păun, Dragoş (Wpływ opodatkowania na bezpośrednie inwestycje zagraniczne – przykład Rumunii, 2013)
Artykuł przedstawia zależności między opodatkowaniem a bezpośrednimi inwestycjami zagranicznymi oraz staraniami regulatorów co do stworzenia odpowiedniego systemu podatkowego, który jednocześnie zachęci inwestorów i zwiększy dochody budżetowe. Celem omawianych badań jest weryfikacja, czy rozwój gospodarki danego kraju mierzony konsumpcją (wartość dochodu podatku od wartości dodanej – VAT) powoduje wzrost w bezpośrednich inwestycji zagranicznych. Przy użyciu serii modeli regresji wielorakiej przetestowano wpływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych na poziom dochodów z tytułu podatku dochodowego od osób prawnych i z tytułu podatku od wartości dodanej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 3 (16), s. 37-47
Keywords: taxation; revenues; company income tax; value added tax; "blue collar" workers; system podatkowy; dochody; podatek dochodowy od osób prawnych; podatek od wartości dodanej; bezpośrednie inwestycje zagraniczne