Commodities’ usefulness in a portfolio context – an empirical study - Kurach, Radosław (Użyteczność aktywów towarowych w kontekście budowy portfela – studium empiryczne, 2013)
Przyjmując perspektywę amerykańskiego inwestora, dokonano empirycznej weryfikacji korzyści dywersyfikacyjnych będących rezultatem inwestycji w aktywa towarowe. Szacunki przeprowadzono osobno dla różnych grup aktywów towarowych, wykorzystując w tym celu dane dotyczące notowań indeksów sektorowych. W przyjętej metodologii skoncentrowano się jedynie na pomiarze ryzyka analizowanych portfeli. Otrzymane rezultaty wskazują, że potencjał dywersyfikacyjny dla poszczególnych grup aktywów towarowych jest znacząco różny, jakkolwiek każdorazowo wyższy niż możliwości redukcji ryzyka przy wykorzystaniu akcji rynków wschodzących
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2013, Nr 3 (16), s. 77-88
Keywords: commodities; emerging market equities; diversification benefits; aktywa towarowe; akcje rynków wschodzących; korzyści dywersyfikacyjne