Współzależność wymiarów innowacyjności organizacyjnej - Klimas, Patrycja (The interdependencies within dimensions of organizational innovativeness, 2013)
Artykuł przybliża zagadnienia dotyczące powiązań czterech wymiarów innowacyjności organizacyjnej: produktowego, procesowego, strategicznego oraz behawioralnego. Celem artykułu jest prezentacja wyników badań służących weryfikacji stawianych w literaturze postulatów dotyczących współzależności wymiarów innowacyjności organizacyjnej. Celem badań była identyfikacja występowania dodatnich związków wymiarów innowacyjności organizacyjnej oraz określenie charakteru zidentyfikowanych współzależności. Podmiotem badań był celowo dobrany klaster zrzeszający organizacje polskiego sektora lotniczego. Badania przeprowadzono z wykorzystaniem podejścia ilościowego, stosując analizę korelacji rang Spearmana oraz estymację krzywej obrazującej zależności rozważanych zmiennych. Uzyskane wyniki wskazują, że wymiary innowacyjności organizacyjnej są ze sobą dodatnio powiązane, aczkolwiek w przypadku innowacyjności behawioralnej i produktowej zidentyfikowana współzależność nie jest statystycznie istotna
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 61-72
Keywords: innowacyjność organizacyjna; wielowymiarowa innowacyjność; innowacje; sektor lotniczy; organizational innovativeness; multi-dimensional innovativeness; innovations; aviation