Zaufanie w sieci badawczo-rozwojowej jednostek naukowych. Studia przypadków - Sankowska, Anna; Santarek, Krzysztof (Trust in R & D network of scientific units. Case studies, 2014)
Artykuł prezentuje zagadnienia zaufania w budowie, rozwoju i funkcjonowaniu sieci jednostek naukowych w odniesieniu do konkretnych sieci naukowo-badawczych. Omawiane są przypadki trzech sieci jednostek naukowych, mających różną genezę, historię, potencjał i profil działalności. Artykuł nawiązuje do wcześniejszej publikacji, która ukazała się w kwartalniku „Nauki o Zarządzaniu”, noszącej tytuł Zaufanie w sieci badawczo-rozwojowej jednostek naukowych. Rola jednostki inicjującej, i stanowi jej kontynuację. Studia przypadków zawarte w niniejszym artykule wskazują na rolę zaufania w poszczególnych fazach rozwoju jednostki naukowej jako kluczowego czynnika wpływającego na aktywność sieci, a także ilustrują wpływ uwarunkowań na jego poziom
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 4 (17), s. 123-141
Keywords: R&D networks; sieci badawczo-rozwojowe; jednostki naukowe; zaufanie; proces budowy, rozwoju i funkcjonowania sieci badawczo-rozwojowek; scientific units; trust; building; development and functioning process of R & D network