Modelowanie oddziaływań struktur wirowych ze ścianami w przepływach lepkich metodą cząstek wirowych - Malecha, Ziemowit (Modeling of the vortex structures with the walls interaction in viscours flows by votrex particles method, 2008)
W pracy badano oddziaływania struktur wirowych ze ścianami w przepływach lekkich. Na przykładzie oddziaływania łaty wirowej ze ścianą pokazano, że oddziaływanie to istotnie zależy od lepkości płynu. Przy dostatecznie małych lepkościach w przepływach manifestuje się zjawisko erupcji warstwy przyściennej. Zjawisko to zostało szeroko omówione w pracy. Do modelowania dynamiki przepływu została użyta metoda "wir w komórce". W pracy przedstawiono kilka testów metody.
Keywords: metoda wirowa; zjawisko erupcji; warstwa przyścienna