Dynamika modeli biznesu - Sus, Aleksandra (Dynamics of business models, 2014)
Celem artykułu jest przybliżenie wewnętrznych elementów determinujących funkcjonowanie współczesnych organizacji, dlatego że to właśnie one zmieniają się w sposób nieliniowy, dostarczając nowe wartości dotychczasowym klientom, jak również tworząc nowe wyzwania dla konkurencji. Zdaniem autorki przyczyną „turbulencji otoczenia” jest zatem zmienność wewnętrznych elementów w funkcjonowaniu organizacji, które to elementy generują „turbulencję otoczenia”. W związku z tym uwaga została skupiona na określeniu kluczowych punktów skupienia modeli biznesu, ich dynamicznych imperatywów, a także narzędzi wspomagających skuteczną aplikację przyjętego wzoru postępowania. Artykuł powstał na podstawie badań literatury przedmiotu i rozważań natury teoretycznej. Podjęto w nim próbę dekonstrukcji znaczenia pewnych kategorii pojęciowych, które współcześnie zbyt często lokowane są w otoczeniu organizacji, a nie w jej granicach
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2014, Nr 1 (18), s. 90-99
Keywords: model biznesu; dynamiczne zdolności; heurystyka; business model; dynamic capabilities; heuristics