Istota funkcji odległości w wyznaczaniu consensusu w systemach wspomagania decyzji - Sobieska-Karpińska, Jadwiga; Hernes, Marcin (The essence of a distance functions in consensus determining in decision support systems, 2014)
Celem artykułu jest przedstawienie istoty funkcji odległości, których obliczanie jest kluczowym etapem procesu wyznaczania consensusu w sytuacji wystąpienia konfliktów wiedzy w systemach wspomagających podejmowanie decyzji. W pierwszej części artykułu dokonano charakterystyki funkcji odległości i przedstawiono jej ogólną definicję. Następnie przedstawiono definicje funkcji odległości w odniesieniu do przykładowych atrybutów struktury decyzji, takich jak liczby rzeczywiste, daty, niepełne podziały uporządkowane, niepełne ostre porządki częściowe
Ekonometria = Econometrics, 2014, Nr 2 (44), s. 82-94
Keywords: decision support system; systemy wspomagania decyzji; konflikty wiedzy; funkcje odległości; metody consensusu; knowledge conflicts; distance functions; consensus methods