Defining the immaterial property rights in a digital network environment - Klimczak, Bożena (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
Przedmiotem artykułu są prawa własności przedmiotów niematerialnych, transferowanych w sieciowym środowisku cyfrowym. Są to dane o użytkownikach sieci, ich wytworach intelektualnych i relacjach. Dane te są niekonkurencyjne w użytkowaniu. Celem artykułu jest zbadanie, jakich uzasadnień dostarczają różne stanowiska teoretyczne ekonomii w odniesieniu do możliwości ustanowienia wyłączności danych za pomocą zdefiniowania praw własności. W artykule omówiono stanowisko ekonomii neoklasycznej, szkoły praw własności i szkoły kosztów transakcyjnych, badając, jak ich założenia i konkluzje mogą dostarczyć argumentów w odpowiedzi na pytanie o wyłączność lub niewyłączność danych transferowanych w sieciowym środowisku cyfrowym
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 67-78
Keywords: property rights; immaterial rights; digital networks; data; information; prawa własności; przedmioty niematerialne; sieciowe środowisko cyfrowe; dane