Applicability of new institutional economics in the scientific study of ideologies and religions - Fjałkowski, Karol (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011)
W artykule podjęto próbę wykazania dużego potencjału wyjaśniającego teorii ekonomii w ogóle, a nowej ekonomii instytucjonalnej w szczególności, w zakresie ideologii i religii. Do tego celu służy prezentacja koncepcji Douglassa C. Northa dotyczących roli przekonania ideologicznego (ideological conviction) w kontraktowaniu, działaniach zbiorowych oraz zmianie instytucjonalnej. W artykule pokazano, jak decyzje w ramach ograniczeń wyznaczanych przekonaniami ideologicznymi (ideological beliefs), jak również decyzje dotyczące wyboru przekonań ideologicznych mogą być wyjaśniane poprzez zastosowanie modelu jednostki maksymalizującej użyteczność w ramach perspektywy nowoinstytucjonalnej. Uzasadniono również tezę, że instytucjonalno-ekonomiczna interpretacja przyjmowania i zmian ideologii i religii przez ludzi ani nie oznacza zamiarów demaskatorskich, ani nie pociąga za sobą implikacji redukcjonistycznych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 3 (15), s. 79-89
Keywords: new institutional economics; Douglass C. North; ideology; religion; economic approach; nowa ekonomia instytucjonalna; ideologia; religia; teoria ekonomii