Kierunki zmian w zakresie polityki socjalnej w krajach UE - Baran, Bernadeta (Directions of changes in social policy of the European Union states, 2011)
Modernizacja europejskiego modelu społecznego jest obecnie jednym z ważniejszych obszarów debaty na poziomie zarówno krajowym, jak i wspólnotowym. Systemy społeczne są bowiem z jednej strony ważnym elementem tradycyjnego państwa narodowego w UE, z drugiej natomiast stanowią coraz większe obciążenie dla budżetów, co rodzi negatywne skutki gospodarcze i utrudnia osiąganie celów UE. Wątpliwa staje się również skuteczność przyjętych w minionych dekadach zasad polityki społecznej
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 139-150
Keywords: polityka socjalna; państwo opiekuńcze; wydatki socjalne; budżetowe skutki polityki społecznej; social policy; welfare state; social expenditures; budget results of social policy