Instrumenty finansowe wspierania rozwoju regionów w perspektywie finansowej 2014-2020 - Lindert-Zyznarska, Alicja (Financial instruments supporting regional development in the financial perspective 2014-2020, 2011)
Na podstawie nowych dokumentów strategicznych Unii Europejskiej i Polski można przewidywać, że instrumenty finansowe pełnić będą ważną funkcję w realizacji polityki spójności w nadchodzącym okresie programowania 2014-2020. Docenia się ich znaczenie dla realizacji dużych i ryzykownych inwestycji, szczególnie ze względu na możliwość wielokrotnego wykorzystania środków publicznych. Artykuł przedstawia dotychczasowe doświadczenia w zakresie wdrażania instrumentów inżynierii finansowej w kraju. Ocenia kondycję pośredników finansowych, takich jak banki oraz fundusze pożyczkowe, poręczeniowe i kapitałowe. Materiał podkreśla znaczenie skoordynowanej i długofalowej polityki zarządzania instrumentami oraz tworzenie wyczerpującej oferty dla przedsiębiorstw na różnych etapach rozwoju. Zwraca uwagę na możliwości wykorzystania inicjatywy JEREMIE oraz zakładania banków przez regiony
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 4 (16), s. 226-237
Keywords: inżynieria finansowa; inicjatywa JEREMIE; bank regionalny; financial engineering; JEREMIE initiative; a regional bank