Gospodarka odpadami w powiecie leżajskim na poziomie gospodarstwa domowego emigrantów - Bąk, Tomasz (Litter economy in Leżajsk district at the level of emigrants household, 2011)
Autor w artykule usiłuje odpowiedzieć na pytanie, czy emigranci, którzy wyjechali do krajów z wysoką kulturą ekologiczną, powracając, zaszczepiają na rodzimym podłożu nabyte tam doświadczenia związane z zachowaniem proekologicznym? Niestety, wyniki przeprowadzonych badań przedstawiają niekorzystne działania proekologiczne mieszkańców powiatu leżajskiego. Analizując wszystkie czynniki, można przyjąć, że emigranci nie przenieśli na rodzinny grunt zachowań proekologicznych, do których byli przyzwyczajeni w krajach Unii Europejskiej i Stanach Zjednoczonych. Istnieje przypuszczenie, że tylko perswazja administracji państwowej w postaci wysokich kar nakładanych przez straż miejską i leśną wymusiłaby właściwe zachowanie, godne obywatela Unii Europejskiej
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 28-34
Keywords: recykling; segregacja odpadów; ścieki bytowe; segregation; communal sewage