Instytucjonalne uwarunkowania wartości kapitału naturalnego w procesie modernizacji gospodarki w kierunku zrównoważonego rozwoju - Dokurno, Zbigniew (Institutional determinants of the value of natural capital in the process of modernization of the economy towards sustainable development, 2011)
W artykule przedstawiono instytucjonalne uwarunkowania wartości kapitału naturalnego, podejmując próbę wykazania, jak trudno znaleźć obiektywny wymiar wartości tej kategorii kapitału wynikający z kulturowego zróżnicowania. Ukazano modernizację jako proces wpisany w określony kontekst filozoficzno-społeczny, polegający na wprowadzaniu zmian będących wyznacznikiem nowego sposobu myślenia w określonej dziedzinie, co wynika z procesu dyferencjacji strukturalnej w społeczeństwie. Współcześnie konsekwencją takich zmian społecznych jest realizacja koncepcji zrównoważonego rozwoju, implikująca postulat trwałości kapitału naturalnego. Przeprowadzona analiza prowadzi do potwierdzenia hipotezy, że modernizacja gospodarki w kierunku zrównoważonego rozwoju dokonuje się w określonym systemie instytucjonalnej równowagi
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 46-56
Keywords: zrównoważony rozwój; kapitał naturalny; nowa ekonomia instytucjonalna; sustainable development; natural capital; new institutional economics