Istota rozwoju regionalnego i jego determinanty - Głuszczuk, Dariusz (The essence of regional development and its determinants, 2011)
Pojęcie rozwoju regionalnego nie ma jednoznacznej, powszechnie rozumianej i akceptowanej wykładni znaczeniowej. Elastyczność tego terminu tkwi w różnym pojmowaniu rozwoju, regionu, a także istoty konfiguracji tych słów. W nurt tych rozważań, rozwiniętych poszukiwaniem determinant rozwoju regionalnego, wpisuje się tekst niniejszego artykułu, który wieńczą propozycje definicyjnego ujęcia rozwoju regionalnego i jego determinant oraz próba zestawienia ich zbioru z uwzględnieniem współczesnych realiów społeczno-gospodarczych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 68-80
Keywords: rozwój; region; rozwój regionalny; determinanty rozwoju regionalnego; development; regional development; determinants of regional development