Bogactwo gmin – efekt gospodarności czy renty geograficznej? - Kachniarz, Marian (Communities wealth – the effect of thrift or geographical rent?, 2011)
W artykule podjęto temat interakcji pomiędzy działalnością gminy a lokalnym rozwojem gospodarczym. Autor stawia w nim tezę, że rola gmin w budowaniu swej bazy dochodów własnych jest zbyt przeceniana. Powszechnie identyfikowana gospodarność gmin nie jest więc przyczyną lokalnego rozwoju gospodarczego, lecz raczej skutkiem zwiększonych dochodów wynikających z renty geograficznej. Na poparcie tezy w artykule przedstawiono analizę 100 gmin o relatywnie najwyższych dochodach własnych. W tej elitarnej grupie znalazły się jedynie te gminy, których dochody własne ewidentnie kształtowane są przez czynniki przestrzenne
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 81-94
Keywords: samorząd terytorialny; dochody własne; renta geograficzna; finanse samorządowe; local government; own income; geographical rent; local government finance