Architektura europejskiego systemu handlu emisjami z polskiej perspektywy - Malucha, Magdalena (Architecture of the European trade emission system from the Polish perspective, 2011)
Celem niniejszej pracy jest prezentacja architektury EU ETS z polskiej perspektywy oraz przedstawienie czterech zasadniczych elementów tej architektury: Krajowego Planu Rozdziału Uprawnień, Krajowego Administratora Systemu Handlu Uprawnieniami do Emisji, Krajowego Rejestru Uprawnień oraz Towarowej Giełdy Energii jako rynku giełdowego obrotu uprawnieniami. Przestawiono w nim charakterystykę poszczególnych elementów architektury pod kątem ich zadań, funkcji, gromadzonych informacji jako baz danych oraz aktualnych systemów prawnych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 138-153
Keywords: system handlu emisjami; emission trading system