Kapitał społeczny – międzynarodowe doświadczenia w problemach pomiaru - Markowska-Przybyła, Urszula (Social capital − international experience in measurement problems, 2011)
W artykule zaprezentowano przegląd badań międzynarodowych kapitału społecznego oraz jego istotnych elementów. Badania empiryczne stricte kapitału społecznego w wymiarze ponadnarodowym są względnie nowe, ale jego istotne elementy (źródła, skutki, przejawy) mierzone są systematycznie w międzynarodowej perspektywie porównawczej od wczesnych lat 80. XX w. W latach 90. i w pierwszej dekadzie XXI w. obserwujemy coraz większą ilość badań międzynarodowych, związaną z popularyzacją terminu „kapitał społeczny”, ale także z pewnymi wydarzeniami w skali globalnej (w tym zagrożeniem terroryzmem), z przemianami społecznymi, które każą przyjrzeć się bliżej znaczeniu relacji międzyludzkich
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 154-170
Keywords: kapitał społeczny; badania międzynarodowe; problemy pomiaru; social capital; international research; measurement problems