Teoremat Coase’a a alokacja praw własności do zasobów środowiska – eksperymentalne badanie wpływu efektów negocjacyjnych na osiąganie społecznego optimum - Pabierowski, Robert; Jakubowski, Rafał M.; Kuśmierczyk, Paweł (Coase theorem and allocation of environmental property rights − experimental studies of the effect of bilateral negotiations on social optimum, 2011)
Teoria ekonomii przewiduje, że w przypadku niewystępowania kosztów transakcyjnych podmioty ekonomiczne powinny być w stanie doprowadzić do efektywnej alokacji praw własności do zasobów środowiskowych. Jednak część autorów sugeruje, że negocjacje między podmiotami ekonomicznymi, działającymi w warunkach asymetrii informacji, niekoniecznie muszą okazać się efektywne. Artykuł poświęcony jest analizie teoretycznej tego zagadnienia, a ponadto przedstawia wyniki badań eksperymentalnych, których uczestnicy negocjowali między sobą cenę i wielkość odsprzedaży praw do emisji zanieczyszczeń. Ich wyniki dowodzą, że indywidualne negocjacje nie zawsze prowadzić będą do alokacji efektywnej w sensie Pareto, tym samym podkreślając istotną rolę państwa w przypadku występowania efektów zewnętrznych
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 186-205
Keywords: prawa do emisji zanieczyszczeń; teoremat Coase’a; koszty transakcyjne; eksperymenty ekonomiczne; emission rights; Coase theorem; transaction costs; bilateral negotiations; experiments