Atrakcyjność inwestycyjna regionów – wybrane zagadnienia - Raszkowski, Andrzej (Investment attractiveness of regions – selected problems, 2011)
W artykule poruszone zostały wybrane zagadnienia odnoszące się do atrakcyjności inwestycyjnej regionów. Na wstępie przedstawiono teoretyczne aspekty uwarunkowania atrakcyjności inwestycyjnej. W dalsze części scharakteryzowano raport Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową we fragmencie dotyczącym atrakcyjności inwestycyjnej województw oraz raporty udostępnione przez Polską Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych. Przedstawione zostały również przykładowe zestawienia determinantów atrakcyjności inwestycyjnej regionów, w tym z punktu widzenia inwestora zagranicznego. Bazowe zestawienie determinantów zaprezentowano w podziale na sześć grup tematycznych czynników: gospodarcze, społeczno-kulturowe, polityczne i jakości administracji, technologiczno- innowacyjne, naturalne, wizerunkowe
Ekonomia = Economics, 2011, Nr 5 (17), s. 258-272
Keywords: region; atrakcyjność inwestycyjna; determinanty atrakcyjności inwestycyjnej; investment attractiveness; determinants of investment attractiveness