Przedsiębiorczość technologiczna jako mechanizm rozwoju strategicznego organizacji - Kordel, Piotr (Technology entrepreneurship as mechanism of organization’s strategic development, 2014)
W pracy opisano zjawisko przedsiębiorczości technologicznej jako mechanizm rozwoju strategicznego organizacji. Autor próbuje połączyć dwa, w literaturze przedmiotu dotychczas zwykle traktowane jako odrębne, zagadnienia: rozwoju technologii i przedsiębiorczości organizacyjnej w jeden koncept przedsiębiorczości technologicznej. Za centralną kategorię przedsiębiorczości technologicznej, zgodnie z wynikami przeglądu literatury, uznano szansę technologiczną. W pracy eksploracja i eksploatacja szansy technologicznej to dwie główne składowe przedsiębiorczości technologicznej, pokazane jako podstawowe struktury nośne mechanizmu rozwoju strategicznego organizacji. W ostatniej części pracy opisano przewagę konkurencyjną – podstawową miarę efektywności strategii rozwojowej organizacji. W kontekście przedsiębiorczości technologicznej przewaga konkurencyjna bazuje na decyzjach i zachowaniach organizacyjnych ukierunkowanych na wykorzystanie nieeksploatowanych przez konkurentów szans rozwojowych
Management Forum, 2014, Nr 2, s. 19-28
Keywords: przedsiębiorczość; rozwój technologii; entrepreneurship; technology development; technology entrepreneurship; development strategy; competitive advantage