Badania uniwersyteckie jako źródło przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa. Doświadczenia Stanów Zjednoczonych - Wachowska, Małgorzata (University research as a source of enterprise competitive advantage. Experiences of the United States, 2014)
W ramach dyskusji o zasadności finansowania badań uniwersyteckich (b+r), w artykule podjęto analizę rozprzestrzeniania się wiedzy uniwersyteckiej wśród przedsiębiorstw prywatnych w Stanach Zjednoczonych na przestrzeni czasu, zidentyfikowano czynniki temu sprzyjające i wskazano warunki niezbędne do tego, aby wiedza pozyskana z uniwersytetów owocowała produktem innowacyjnym i w konsekwencji przewagą konkurencyjną przedsiębiorstw. Wyniki analizy wskazują, że do 1980 r., w wyniku niekorzystnych rozwiązań legislacyjnych, polityka wspierania przez rząd uniwersyteckiej wynalazczości nie zawsze wywoływała efekty w postaci zwiększonego przepływu wiedzy do przemysłu. Dopiero od 1980 r. zauważalny jest wzrost przepływów wiedzy od uczelni do przemysłu, a także częstsze oparcie produktu innowacyjnego i konkurencyjności przemysłu na wiedzy uniwersyteckiej, przy czym w rozprzestrzenianiu się wiedzy w przemyśle uczestniczą jedynie ci badacze akademiccy, którzy mają bezpośredni kontakt z przemysłem
Management Forum, 2014, Nr 2, s. 29-39
Keywords: rozprzestrzenianie się wiedzy; kontakty między uniwersytetem a przemysłem; cytowania patent do artykułu; cytowania patent do patentu; knowledge diffusion; university-industry contacts; patent to article citations; patent to patent citations