Zdrowie organizacji jako koncepcja doskonałości - Bratnicki, Mariusz; Kulikowska-Pawlak, Monika; Graca, Kazimiera (Organizational health as a concept of perfection, 2014)
Podstawowym celem artykułu jest próba zaprezentowania koncepcji zdrowia organizacyjnego potraktowanego w kategoriach zdolności dynamicznych. Zdrowie organizacji musi być systematycznie budowane, wspierane i monitorowane, co w rzeczywistości sprowadza się do jego pomiaru. Z kolei kwantyfikacja zdrowia organizacyjnego pozwala jednocześnie na ocenę korzyści dla organizacji, jakie płyną z jego występowania. Wielowymiarowy charakter tego konstruktu determinuje i organizuje funkcjonowanie całej organizacji, uwzględniając wszystkich interesariuszy, choć szczególnie pracowników. Wyniki badań empirycznych uzyskane dzięki przeprowadzonej analizie czynnikowej potwierdzają istnienie silnych związków pomiędzy wskazanymi oraz szczegółowo omówionymi pięcioma wymiarami zdrowia organizacyjnego: elastycznością, odmłodzeniem, egzekwowaniem, komplementarnością i uzupełnianiem
Management Forum, 2014, Nr 3, s. 9-16
Keywords: zdrowie organizacji; zdolności dynamiczne; wymiary zdrowia organizacyjnego; organizational health; dynamic capabilities; dimensions of organization health