Optymizm przedsiębiorców a ich postawy wobec zmian - Krawczyk-Bryłka, Beata (The entrepreneurs’ optimism and their attitudes towards organizational changes, 2014)
Artykuł dotyczy postaw przedsiębiorców wobec wprowadzania zmian w zarządzanych przez nich firmach. Celem podjętych badań była weryfikacja hipotezy, że poziom optymizmu przedsiębiorcy wpływa na akceptację sytuacji zmian w organizacji i otwartość na jej wdrażanie. Badaniom kwestionariuszowym poddano przedsiębiorców działających na terenie Trójmiasta. Wykorzystano Skalę Orientacji Pozytywnej oraz adaptację Skali Postaw Pracowniczych wobec Zmian. Analiza statystyczna wyników wykazała istotne korelacje pomiędzy poziomem trzech komponentów postawy wobec zmian (poznawczego, afektywnego i behawioralnego) a poziomem optymizmu przedsiębiorcy
Management Forum, 2014, Nr 3, s. 49-58
Keywords: postawy przedsiębiorcze; optymizm; motywacja; zmiana w organizacji; entrepreneurial attitudes; optimism; motivation; organizational change