Procedury redukowania nadmiernego deficytu sektora finansów publicznych w krajach Unii Europejskiej - Szymańska, Agata (Procedures of reducing of an excessive deficit of public finance sector in the European Union countries, 2014)
Traktat z Maastricht oraz Pakt stabilności i wzrostu stanowiły pierwsze z rozwiązań, które wzmacniały dyscyplinę finansów publicznych w krajach Unii Europejskiej oraz unii gospodarczej i walutowej. W artykule przedstawiono jedno z narzędzi wykorzystywanych w celu redukcji nadmiernego deficytu budżetowego, zawarte w części korekcyjnej Paktu stabilności i wzrostu – procedurę nadmiernego deficytu budżetowego. Celem podjętego tematu jest krytyczna analiza regulacji w zakresie procedur nadmiernego deficytu sektora finansów publicznych w państwach Unii Europejskiej. Szczególną uwagę zwrócono na podstawy konstrukcji procedury oraz na ich zmiany. Analizę wsparto przykładami krajów, wobec których procedura została wystosowana. Znaczenie reagowania na nadmierny deficyt ujawniło się szczególnie w okresie ostatniej recesji, w następstwie której w 2010 r. procedura wdrożona została w 24 z 27 państw Unii
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 2 (19), s. 33-55
Keywords: deficyt budżetowy; procedura nadmiernego deficytu; Pakt stabilnościi wzrostu; general government deficit; excessive deficit procedure; Stability and Growth Pact