Społeczna odpowiedzialność biznesu w świetle rozwoju wirtualnej pracy - Wyrwich, Sabina (Corporate Social Responsibility in the light of the development of virtual work, 2014)
W opracowaniu omówione zostały najistotniejsze kwestie dotyczące społecznej odpowiedzialności. Wskazano korzyści, które można uzyskać dzięki zastosowaniu tej koncepcji działania w praktyce funkcjonowania przedsiębiorstw. Następnie zaprezentowano istotę nowoczesnych form pracy ze szczególnym naciskiem na pracę wirtualną. Wirtualna praca charakteryzuje się wysokim poziomem elastyczności. Podjęto próbę przeanalizowania i wskazania korzyści wynikających z wdrożenia wirtualnej pracy dla pracownika i pracodawcy. Następnie próbowano znaleźć związek pomiędzy koncepcją społecznie odpowiedzialnego biznesu, założeniami i oczekiwaniami interesariuszy a elastycznym sposobem świadczenia pracy. (abstrakt oryginalny)
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 1 (1), s. 102-116
Keywords: społeczna odpowiedzialność biznesu – CSR; praca; nowoczesne formy pracy; wirtualna praca; interesariusze; otoczenie organizacji; corporate social responsibility; virtual work; modern forms of work; stakeholders; organization environment