Kulturowe aspekty doskonalenia przedsiębiorstwa na przykładzie międzynarodowego koncernu - Gadomska-Lila, Katarzyna (Cultural aspects of improvement in an enterprise. A case of a multicultural concern, 2014)
Przedsiębiorstwa nieustannie poszukują recept na doskonałość, kładąc akcent raz na „twarde”, innym razem na „miękkie” czynniki zarządzania. Od lat ważnym aspektem doskonalenia przedsiębiorstw jest kultura organizacyjna. Kluczowe wartości ukierunkowują działania przedsiębiorstwa i jednocześnie stanowią podstawę wyboru praktyk zarządzania sprzyjających skutecznej internalizacji wartości przez pracowników. Zagadnienie to nabiera szczególnego znaczenia w organizacjach wielokulturowych, w których przenikają się różne, często skrajnie odmienne wartości i w których należy wykazać się elastycznością w doborze metod i praktyk zarządzania. Celem artykułu jest wskazanie, na przykładzie międzynarodowego koncernu, w jaki sposób aspekt kulturowy wpływa na proces doskonalenia przedsiębiorstwa. Badania przeprowadzone w jednym z oddziałów międzynarodowego koncernu podkreślają znaczenie tego aspektu w procesie doskonalenia
Management Forum, 2014, Nr 4, s. 49-57
Keywords: kultura organizacyjna; wartości; doskonalenie; organizacje wielokulturowe; organizational culture; values; improvement; multicultural organizations