Przyczyny rozwoju spółdzielczości socjalnej na Dolnym Śląsku w latach 2006-2012 - Czetwertyński, Sławomir; Mroczek-Czetwertyńska, Agnieszka (The reasons for development expansion of social cooperatives in Lower Silesia between 2006-2012, 2013)
Niniejszy artykuł jest próbą uchwycenia zależności między dofinansowaniem ze środków publicznych a dynamiką wzrostu liczby spółdzielni socjalnych na Dolnym Śląsku. Lata 2006-2012 to systematyczny, acz nieregularny rozwój tej formy przedsiębiorczości. Liczne przywileje związane z jej prowadzeniem stanowią zachętę do podjęcia ryzyka ich utworzenia. Społeczny charakter spółdzielni socjalnych stanowi normatywne rozwinięcie koncepcji przedsiębiorstwa społecznego. Nie ulega wątpliwości, że koncepcja ta, choć normatywnie słuszna, nie jest spójna ze współczesną walką konkurencyjną. W tej pracy postawiono tezę, że dynamika rozwoju spółdzielczości socjalnej w dużej mierze zależna jest od dodatkowych środków przeznaczanych na aktywizację osób i podmiotów, mogących stanowić potencjalnych założycieli. Posłużono się tu autorskimi badaniami oraz analizą projektów dofinansowanych z funduszy strukturalnych. (abstrakt oryginalny)Niniejszy artykuł jest próbą uchwycenia zależności między dofinansowaniem ze środków publicznych a dynamiką wzrostu liczby spółdzielni socjalnych na Dolnym Śląsku. Lata 2006-2012 to systematyczny, acz nieregularny rozwój tej formy przedsiębiorczości. Liczne przywileje związane z jej prowadzeniem stanowią zachętę do podjęcia ryzyka ich utworzenia. Społeczny charakter spółdzielni socjalnych stanowi normatywne rozwinięcie koncepcji przedsiębiorstwa społecznego. Nie ulega wątpliwości, że koncepcja ta, choć normatywnie słuszna, nie jest spójna ze współczesną walką konkurencyjną. W tej pracy postawiono tezę, że dynamika rozwoju spółdzielczości socjalnej w dużej mierze zależna jest od dodatkowych środków przeznaczanych na aktywizację osób i podmiotów, mogących stanowić potencjalnych założycieli. Posłużono się tu autorskimi badaniami oraz analizą projektów dofinansowanych z funduszy strukturalnych. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 7-18
Keywords: spółdzielnia socjalna; ekonomia społeczna; przedsiębiorstwo ekonomii społecznej; social cooperative; social economics; social enterprises