Analiza zaangażowania osób w wieku 50+ w Polsce w wybrane formy aktywności pozazawodowej - Grześkowiak, Alicja (Analysis of the involvement of people aged 50 + in Poland in chosen forms of non-work activities, 2013)
Artykuł podejmuje problematykę zaangażowania Polaków w wieku 50 lat i więcej w różne formy aktywności pozazawodowej. Zakres uczestnictwa przedstawiono na tle innych krajów europejskich. Prezentowane rozważania wskazują, że polskie pokolenie 50+ charakteryzuje się bardzo dużą biernością, w szczególności w obszarze wolontariatu, działalności charytatywnej oraz przynależności do klubów. Z drugiej strony wykazuje bardzo wysokie zaangażowanie w działalność organizacji religijnych. Istotny wpływ na uczestniczenie w określonych działaniach mają takie cechy, jak: wiek, płeć oraz stan zdrowia. Można przypuszczać, że duże znaczenie ma także niekorzystna sytuacja materialna. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 34-44
Keywords: pokolenie 50+; aktywność pozazawodowa; analiza wielowymiarowa; generation 50+; non-work activities; multivariate analysis