Polityka rodzinna w Polsce z perspektywy zmian demograficznych dokonujących się w województwie opolskim - Kudzia, Monika (Family policy in Poland from the perspective of the demographic changes taking place in Opole Voivodeship, 2014)
Celem opracowania jest uzasadnienie potrzeby wspierania rodziny jako podstawowej komórki społecznej. Autorka wyjaśnia, czym jest i jakie konsekwencje stwarza pojawienie się regresu demograficznego. Opisuje przemiany, jakie zaszły we współczesnej rodzinie. Podkreśla, że postawy prokreacyjne rodziców przyczyniły się do obecnych przemian ludnościowych, niekorzystnych dla równowagi demograficznej. W artykule przywołano pojęcie i cele polityki rodzinnej, a także obszary jej działania. Jako przykład wskazujący na konieczność prowadzenia aktywnej polityki rodzinnej zaprezentowano dane statystyczne dotyczące procesów demograficznych w województwie opolskim. Podjęto rozważania na temat możliwych konsekwencji obecnej sytuacji demograficznej. Wskazano na pronatalistyczny charakter polityki ludnościowej. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 68-86
Keywords: rodzina; polityka rodzinna; sytuacja demograficzna; family; family policy; demographic situation