Seniorzy i ich rodziny w świetle Założeń polityki ludnościowej Polski 2013 - Łuszczyńska, Maria (Seniors and their families in the light of principles of Population Policy in Poland. Proposition 2013, 2013)
W artykule przeprowadzono analizę dokumentu Założenia polityki ludnościowej Polski 2013 pod kątem zaspokojenia potrzeb seniorów i ich rodzin. Zaproponowano poszerzone rozumienie rodziny seniorskiej, składającej się z seniorów oraz osób zaspokajających ich potrzeby – podstawowe i wyższe – w sposób systematyczny i bezinteresowny. Sprawdzianem jakości dokumentu programowego jest kwestia uwzględnienia w nim zespołu potrzeb rodzin seniorskich, skonstruowanego na podstawie różnych obszarów definicyjnych. Wnioski z analizy posłużyły do oceny rekomendowanych propozycji. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 87-102
Keywords: Założenia polityki ludnościowej Polski 2013; rodzina seniorska; polityka społeczna na rzecz seniorów; principles of Population Policy in Poland Proposition 2013; senior family; social policy in favour of seniors