Gry a wzajemność - Łukaszyński, Janusz (Games and reciprocity, 2013)
Artykuł przedstawia zagadnienie wzajemności w kontekście gier. Wzajemność to jedno z centralnych zagadnień wielu koncepcji wyjaśniających stosunki społeczne, począwszy od starożytnej zasady wzajemności (do ut des – „daję ci, abyś ty mi dał”) po współczesne teorie interakcjonizmu, teorię wymiany społecznej czy filozofię spotkania. Różne koncepcje gier łączy warunek wzajemności. W różnych koncepcjach gier zasada wzajemności zajmuje eksponowaną pozycję. Istnieją różne koncepcje wzajemności i zasady wzajemności. W odniesieniu do gier zasada wzajemności może być rozpatrywana w kategoriach norm życia społecznego jako skłaniająca ludzi do symetrycznego zachowania. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 210-226
Keywords: gry; wzajemność; zasada wzajemności; games; reciprocity; principle of reciprocity