Global governance jako kierunek rozwoju ładu międzynarodowego w erze globalizacji - Nowicki, Michał (Global governance as direction of development of international order in the globalization era, 2013)
Celem artykułu jest ukazanie koncepcji global governance jako kierunku rozwoju ładu międzynarodowego w XXI wieku. Autor charakteryzuje w nim proces globalizacji i jego wpływ na kształt świata. Następnie opisuje, czym jest global governance i jak koncepcja ta wpisuje się w logikę rozwoju ładu na arenie globalnej. (abstrakt oryginalny)
Nauki Społeczne = Social Sciences, 2013, Nr 2 (8), s. 227-240
Keywords: globalizacja; global governance; ład globalny; globalization; global order