Zmienność w programach kształcenia szkolnictwa wyższego i potrzebach rynku pracy – problemy dostosowawcze - Światowy, Grażyna (Higher education curriculum changes and labor market requirements – problems of adaptation, 2012)
Przedmiotem artykułu jest wskazanie podstawowych zagadnień pojawiających się w dyskusjach nad koniecznością dostosowania programów kształcenia do potrzeb rynku pracy. Autorka zwraca uwagę na ujęcie kontekstowe dynamiki zmian w rozwoju polskiej gospodarki i priorytetów przyjętych w polityce Unii Europejskiej. Są one wyzwaniem dla przeobrażeń systemu edukacji w Polsce. Celem artykułu jest wskazanie, że zarządzanie zmianami wymaga nie tylko istnienia odpowiedniej bazy informacyjnej ale również należytego wykorzystania tych informacji w programach kształcenia w szkolnictwie wyższym w celu kreowania zmian rozwojowych w gospodarce
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2012, Nr 2 (11), s. 150-166
Keywords: szkolnictwo wyższe; standardy; programy kształcenia; rynek pracy; higher education; standards; curricula; labor market