Coaching i mentoring wobec współczesnych wyzwań w rozwoju pracowników - Mróz, Joanna (Coaching and mentoring as a response to new challenges in the employees development, 2013)
W artykule przedstawiono zagadnienie coachingu i mentoringu w kontekście ich skuteczności w rozwoju pracowników. Po opisaniu wyzwań, przed jakimi stoją współczesne organizacje oraz jednostki, zdefiniowano pojęcie mentoringu oraz wskazano cechy efektywnej relacji mentoringowej. Kolejna poruszana kwestia dotyczyła istoty, rodzajów i perspektyw coachingu. Po dokonaniu analizy porównawczej coachingu i mentoringu wskazano korzyści oraz bariery i ograniczenia wynikające z ich przeprowadzania w przedsiębiorstwach
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 3 (16), s. 75-90
Keywords: mentoring; coaching; rozwój pracowników; employees development