Znaczenie postaw pracowników w procesie wdrażania programów redukcji stresu zawodowego - Molek-Winiarska, Dorota (Significance of employees’ attitudes towards the implementation of stress management interventions, 2013)
Niniejszy artykuł przedstawia tematykę postaw pracowników w procesie wdrażania programów redukcji stresu. Programy takie są przykładem działań podejmowanych w celu podnoszenia poziomu zdrowia zawodowego wśród pracowników organizacji. Postawy wobec takich działań kształtują się zarówno przed wdrożeniem, jak i po wdrożeniu danego programu i mają istotny wpływ na jego efektywność. Postawy przed wdrożeniem wpływają na skuteczny i terminowy przebieg procesu implementacji programu, postawy po wdrożeniu zaś wyraźnie oddziałują na trwałość i efektywność poczynionych zmian w organizacji pracy. W artykule można znaleźć pewne wskazówki oraz materiały, które mogą zostać wykorzystane w procesie implementacji programu redukcji stresu w organizacji, a także innych działań z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi i kierowania ludźmi
Nauki o Zarządzaniu = Management Sciences, 2013, Nr 3 (16), s. 154-165
Keywords: stres; zdrowie zawodowe; postawa; wdrożenie; równowaga praca–życie; work-related stress; occupational health; attitudes; implementation; work-life balance