Polskie koncepcje wzajemności. Wybrane problemy - Łukaszyński, Janusz (Polish conceptions of reciprocity. Chosen problems, 2014)
Wzajemność to jedno z centralnych zagadnień wielu koncepcji wyjaśniających stosunki społeczne – począwszy od starożytnej zasady wzajemności (do ut des – „daję ci, abyś ty mi dał”), po współczesne teorie interakcjonizmu, teorię wymiany społecznej czy filozofię spotkania. Artykuł przedstawia wybrane problemy polskich koncepcji zasady wzajemności. Istnieją dwa rodzaje autorów. Pierwszy z nich zaprzecza wartości zasady wzajemności dla współczesnego życia społecznego (m.in. Zygmunt Bauman, Krzysztof Szewczyk). Drugi odwołuje się do praktycznych implikacji zasady wzajemności (m.in. Maria Flis).
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 2 (2), s. 73-90
Keywords: wzajemność; złota reguła; norma wzajemności; zasada wzajemności; współdziałanie; reciprocity; golden rule; norm of reciprocity; principle of reciprocity; cooperation