Wykorzystanie potencjału zawodowego osób starszych − polska perspektywa - Niewiadomska, Anna (The use of professional potential of the elderly − Polish perspective, 2014)
Zwiększenie aktywności zawodowej osób starszych stanowi jeden z głównych celów polityki rynku pracy w Polsce. Z uwagi na rosnący udział osób starszych w populacji ogółem coraz większe znaczenie ma kwestia podnoszenia efektywności wykorzystania ich potencjału zawodowego. Jest to dlatego ważne, że zdecydowano się na stopniowe podnoszenie wieku emerytalnego, co oznacza wydłużanie czasu aktywności zawodowej. Celem artykułu jest identyfikacja stopnia wykorzystania potencjału zawodowego osób starszych w Polsce. Identyfikacji tej dokonano na postawie analiz rzeczywistych zmian aktywności ekonomicznej osób starszych mających miejsce w przeszłości. Ponadto podjęto próbę oceny dotychczasowych działań podejmowanych na rzecz aktywizacji starszych zasobów pracy.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 2 (2), s. 91-106
Keywords: rynek pracy; aktywność zawodowa; osoby starsze; bezrobocie; labor market; economic activity; the elderly; unemployment