Dotacja do zatrudnienia i jej rola w kształtowaniu zmian zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zakładach pracy chronionej - Politaj, Adriana (Subsidy to employment and its role in shaping the changes of employment of persons with disabilities in sheltered workshops, 2014)
Głównym celem niniejszego opracowania była prezentacja dotacji do zatrudnienia jako instrumentu mającego stymulować wzrost zatrudnienia osób niepełnosprawnych w zakładach pracy chronionej. W latach 2008-2013 instrument okazał się skuteczny w przypadku osób niepełnosprawnych w stopniu znacznym i umiarkowanym. Spowodował jednak zmniejszenie zatrudnienia osób z lekkim kalectwem.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 2 (2), s. 124-134
Keywords: niepełnosprawność; zakłady pracy chronionej; zatrudnienie osób niepełnosprawnych; disability; sheltered workshops; employment of disabled people