Czynniki higieny i motywacji w organizacji − badania w przedsiębiorstwie komunikacyjnym - Wysocki, Sławomir (Hygiene and motivation factors in the organization – research in the urban transport company, 2014)
W artykule zaprezentowano teorię oraz identyfikację systemu motywowania pracowników w organizacji na podstawie teorii Fredericka Herzberga. Udział w badaniu wzięło trzynastu pracowników zatrudnionych na stanowiskach kierowniczych oraz czterdziestu czterech pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych w Miejskim Przedsiębiorstwie Komunikacyjnym we Wrocławiu. Celem badania było sprawdzenie, czy w firmie są zaspokojone czynniki higieny i motywacji. Przeprowadzono je za pomocą kwestionariusza ankiety, zawierającego odpowiednio ułożone pytania, opracowane na podstawie specjalistycznej literatury związanej z tematem badania.
Społeczeństwo i Ekonomia = Society and Economics, 2014, Nr 2 (2), s. 173-190
Keywords: motywacja; teoria Fredericka Herzberga; badania; motivation; theory of Frederick Herzberg; research