Zmiany struktury obciążeń podatkowych w państwach Unii Europejskiej w okresie kryzysu a przewidywania teorii konkurencji podatkowej - Kudła, Janusz (Changes of tax burden structure in the European Union countries during the crisis vs. predictions of tax competition theory, 2014)
Artykuł weryfikuje, za pomocą modeli ekonometrycznych, zmiany obciążeń podatkowych w Unii Europejskiej, jakie zaszły w latach 2006-2011, w celu określenia zgodności zachodzących zjawisk z hipotezami sformułowanymi przez ekonomię opodatkowania. Potwierdzenie określonych teorii pozwala z kolei na lepsze zrozumienie mechanizmów stojących za obserwowanymi dostosowaniami podatkowymi oraz na skonstruowanie nowych modeli teoretycznych lepiej dopasowanych do obserwowanych zależności empirycznych. Testowane są między innymi takie hipotezy, jak: tradycyjna konkurencja podatkowa, konkurencja podatkowa zgodnie z nową geografią ekonomiczną, hipoteza kompensaty, hipoteza eksportu obciążeń podatkowych oraz hipoteza wypłacalności fiskalnej. Uzyskane wyniki wykazują zwiększenie efektywnych oraz implikowanych obciążeń podatkowych kapitału i pracy, co jednak nie prowadzi do istotnego wzrostu wpływów podatkowych. Wydaje się, że zróżnicowanie sytuacji poszczególnych państw ma większe znaczenie niż ogólne słabnięcie lub nasilanie się konkurencji podatkowej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 3 (20), s. 11-27
Keywords: konkurencja podatkowa; system podatkowy; kryzys finansowy; tax competition; tax system; financial crisis