Rynek private equity w Azji Południowo-Wschodniej – analiza przemian w obliczu globalnego kryzysu sektora finansowego - Górka, Krzysztof (Private Equity Market in Southeast Asia – analysis of changes in the face of global financial crisis, 2014)
W niniejszym artykule autor dokonuje analizy przemian rynku private equity w Azji Południowo-Wschodniej w ciągu ostatnich lat w obliczu przemian o charakterze makroekonomicznym o zasięgu światowym. Celem badawczym było zbadanie relacji kryzysu na globalnych rynkach finansowych do stabilności dynamiki rozwoju rynku private equity w Azji Południowo-Wschodniej. W wyniku przeprowadzonych badań literatury źródłowej za kluczowy motor rozwoju branży inwestycji niepublicznych uznano dynamiczny wzrost gospodarczy, poprawę standardów z obszaru etyki biznesu, a także stabilność geopolityczną, konkurencyjność lokalnych gospodarek oraz poziom wycen na największych parkietach giełdowych w regionie. Autor wykazuje, że globalni inwestorzy i instytucje finansowe w czasach dekoniunktury w pierwszej kolejności wycofują swoje zaangażowanie z rynków o niższym stadium rozwoju i stabilności politycznej
Nauki o Finansach = Financial Sciences, 2014, Nr 3 (20), s. 129-139
Keywords: private equity; Azja Południowo-Wschodnia; kryzys gospodarczy; Asia; global crisis