Zarys koncepcji doskonalenia procesów programowych – podejście systemowe - Nowicki, Adam; Burkot, Bogdan (Draft of a concept for software process improvement − system approach, 2014)
Artykuł opisuje problem doskonalenia procesów programowych. W pierwszej części przedstawiono pięć modeli ich doskonalenia: PDCA, SIX SIGMA, ISO, CMMI i IDEAL. Artykuł zwraca uwagę na ważną rolę w procesie doskonalenia modeli referencyjnych procesów programowych oraz modeli oceny dojrzałości procesów. Przedstawiono zarys autorskiej koncepcji doskonalenia procesów programowych, w której punktem wyjścia jest strategia poprawy systemu informacyjnego, z uwzględnieniem kwestii zarządzania strategicznego, zakładająca wykorzystanie metod i technik inżynierii oprogramowania. Koncepcja doskonalenia procesów programowych wyróżnia pięć etapów: rozpoznanie problemu, badania strategiczne i analizę sytuacyjną systemu wykonawczego, określenie strategii doskonalenia, opracowanie projektu doskonalenia oraz realizację projektu doskonalenia
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 188-197
Keywords: doskonalenie procesów programowych; podejście systemowe; modele dojrzałości procesów; software process improvement; system approach; processes maturity models