Technologiczne uwarunkowania budowy regionalnej społeczności biznesowej - Stępniak, Cezary; Turek, Tomasz (Technological conditionings of regional spatial community creation, 2014)
W artykule zaprezentowano podstawy budowy regionalnych społeczności biznesowych (RSB), skupiono się na technologicznych aspektach budowy proponowanego przedsięwzięcia obejmującego w założeniach przedsiębiorstwa dostarczające różnego rodzaju media (gaz, wodę, energię elektryczną itp.). RSB traktowana jest jako platforma działająca w Internecie, na bazie rozwiązań typu GIS in cloud, miałaby ułatwiać współpracę między podmiotami uczestniczącymi w planowanym przedsięwzięciu. W opracowaniu analizowano technologiczne uwarunkowania powstawania tego typu projektów oraz przedstawiono wyniki pilotażowych badań empirycznych przeprowadzonych w pięciu organizacjach funkcjonujących w regionie częstochowskim, które potencjalnie mogą stać się czynnymi uczestnikami RSB. Badania te wykazały, iż koncepcja RSB stanowi propozycję mogącą przynieść zaangażowanym partnerom korzyści biznesowe
Informatyka Ekonomiczna = Business Informatics, 2014, Nr 2 (32), s. 213-222
Keywords: społeczność biznesowa; GIS in cloud; współpraca przedsiębiorstw; business community; GIS in Cloud; cooperation of enterprises